vrijdag 13 mei 2016

Stoere Groente: Schorseneren | STYLECOOKIE FOOD

De volgende groente die ik je wil voorstellen is de schorseneer. Ik geloof wel dat het seizoen al bijna voorbij is, maar toch nog een recept. Het is een stoere groente en toch elegant. De buitenkant van de schorseneer is ruw en zwart, het is een onooglijke wortel maar van binnen is hij maagdelijk wit. En de smaak is heel verfijnd. Een beetje in de buurt van asperge, pastinaak of artisjok. Het wordt daarom ook wel de armeluis asperge genoemd. Of keukenmeidenverdriet omdat je van het schillen vieze handen krijgt. Doe het met handschoenen aan als je ze gaat klaarmaken.

Beeld via pinterest
Hieronder een gerecht met schorseneer. Omdat het lente is en omdat het zo warm is, vandaag een lunchgerecht. Het is even wat werk, maar wel heel fijn voor de luxe zaterdaglunch in de zon!
Schorseneren en linzen salade met een misodressing.

Beeld en recept via Cashewkitschen.com

Je hebt nodig voor 2 personen:
1/2 cup beluga linzen
1 1/2 cup water
zout
scheutje olijfolie

3 schorseneren
bak water
1/2 citroen
zout

4-6 bladeren cavolo nero (italiaanse variant van boerenkool, zie foto)
sesamolie
1-2 theelepes tamari
2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

basilicumblaadjes
rucola of spinazie

voor de dressing:
2 eetlepels tahini
1 eetlepel witte miso
1eetlepel rijstazijn
1/2 eetlepel honing
1 theelepel mosterd
1 theelepel tamari
sap van een 1/2 citroen
zwarte peper

1-Kook de linzen 15-20 minuten, spoel ze af en doe er een scheutje olijfolie over.

2-Maak de dressing door alles door elkaar te roeren. Mocht je het wat te dik vinden verdun het dan
   met wat water.

3-Zet een pan met ruim water op het vuur en voeg citroensap en een beetje zout toe.
   Schil de schorseneren met een dunschiller, snijdt ze in tweeën en doe ze meteen in de pan. Ze
   verkleuren als je dit niet meteen doet, en dat ziet er niet mooi uit. Breng aan de kook en laat ze 20-
   25 minuten zachtjes koken.

4-Snijdt de harde nerf uit de cavolo nero en snijdt de bladeren in grove stukken. Bak ze even aan in
   wat olijf/cocosolie. Doe het in een kom en druppel er wat sesamolie, tamari en de sesamzaadjes
   over.

5-Combineer op de borden de rucola, spinazie, linzen, en cavolo nero. Als de schorseneren gaar zijn
   leg je ze over je salade, en druppel er meteen wat citroensap over. Garneer met basilicumblaadjes
   en natuurlijk met je dressing.

Eet smakelijk!

recept en beeld via cashewkitchen.com





Geen opmerkingen: